Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.
Капитан Георги Анастасов казва, че с хеликоптер „Пантер” може да се изпълняват задачи и над морето, и над сушата.
Капитан Георги Анастасов казва, че с хеликоптер „Пантер” може да се изпълняват задачи и над морето, и над сушата.

Усилена подготовка за „Бриз” кипеше във Военноморската авиобаза „Чайка” в навечерието на учението. Екипажите на хеликоптерите „Пантер” се подготвяха за мащабната проява, в която щурмуваха морското пространство в изпълнение на разнообразни задачи.
Сред учебните въпроси бяха търсене и спасяване на пострадали сред вълните. Имаше евакуация на хора от морската повърхност чрез лебедката на хеликоптера „Пантер” и спасителните средства, налични в базата.
По време на учението се извършва и транспортиране по въздух на товари до фрегатите в открито море. Но полетите на хеликоптерите от базата не са свързани само с „Бриз”.
Изпълняват се задачи, насочени към подготовката на екипажите и конкретно на техните командири – както напредналите, които поддържат нивото си, така и на по-новите им колеги. Постоянно се тренират въпросите на търсене и спасяване в Черно море, които в момента са най-актуалните в подготовката казва старши пилотът в авиобаза „Чайка” капитан Георги Анастасов. По време на изложбата на отбранителна техника „Хемус 2014” в Пловдив той представяше пред посетителите качествата на хеликоптера „Пантер”.
Две години по-рано тези вид машини, тогава – съвсем нови за Българската армия, бяха показани за първи път на изложението в Пловдив. На сегашния „Хемус” обаче направи впечатление, че пантерът се е сдобил с въоръжение.

Оръдията на пантерите са с висока скорострелност.
Оръдията на пантерите са с висока скорострелност.

Това е 20-милиметрово оръдие „Некстер” с далекобойност 1200 метра и скорострелност 720 патрона в минута, обяснява капитан Анастасов. Оръдието се снаряжава с боекомплект от 240 снаряда допълва той.
Оръжието е доставено миналата година. Предстои да се закупят и бойните средства – снарядите.
Встрани са разположени държателите и системата за подкачване и изстрелване на торпедо, посочва капитан Анастасов към корпуса на хеликоптера. Пантерът може да носи по едно торпедо на левия и десния борд. Закупуването на торпеда също е предстоящо.
Така постепенно машината добива все по-завършен вид като въоръжение и оборудване, и разширява възможностите си. В зависимост от задачите, се извършва и конкретната конфигурация.
Примерно при бойна мисия – по патрулиране или контролиране на морските пространства, пантерът се снаряжава с оръдието, с държателите на торпедата. Ако мисията е за търсене и спасяване, на борда се качват съответните устройства и екипировка.
Усилените тренировки дават резултат. Екипажите вече са привикнали с хеликоптера. Личният състав научи много неща – как да обслужва пантерите, как да лети с тях при изпълнението на задачите, овладя особеностите на експлоатацията, изтъква капитан Анастасов.
Но, разбира се, има още доста неща, които трябва да се усвояват, допълва той. Освен бъдещите стрелби с оръдията, предстои също хората да се обучават да използват новозакупените очила за нощно виждане. Стъпка по стъпка подготовката се усложнява и тренираността на екипажите се издига на все по-високо ниво.
От пантерите изпълняват парашутни скокове бойците от специализирания морски отряд на ВМС. Тренират се и аварийни процедури, както над суша, така и над море. Пантерите се използват като многофункционални машини, чрез които Военноморските сили придобиват нови, ефективни способности.
До момента не се е налагало с пантерите да бъдат спасявани бедстващи хора в морето.
Имало е сигнали, хеликоптерите са излитали. „Изпълнявали сме мисии по транспортиране на медицински средства до бедстващи райони. По време на зимния период имаше такова бедствено положение с много сняг, транспортираха се банки с кръв до Силистра”, заявява капитан Анастасов.
При друг случай дошла информация, че бежанец е скочил от кораб при навлизане в български териториални води. Тогава с „Пантер” било извършено търсене на човека сред вълните с бордните средства, с инфрачервената телевизионна камера.
Хеликоптер от базата участва преди време и в снимките на филма „Непобедимите 3”. Машината летя на ниска височина сред пристанищни сгради, стълбове и съоръжения. В полетите участваха лично командирът на авиобаза „Чайка” подполковник Милен Хинтоларски и неговият заместник – майор Спас Спасов.
В морската авиобаза очакват и нови попълнения летци. Имаме свободни места, надяваме се да дойдат нови офицери от завършващите випускници в Долна Митрополия, които да тръгнат по пътя на морските пилоти, казва капитан Анастасов.

Най-ново

Единична публикация

Избрани